] Estinea presenteert hun Top Art in “De Huve” | Kunstkring BArt

Estinea presenteert hun Top Art in “De Huve”

20170523_104712Vrijwel ieder jaar stelt de Berkellandse Kunstkring B-Art haar twee vitrines in Zalencentrum “De Huve” in Eibergen voor een aantal maanden ter beschikking aan de Top Art-winkel van Estinea in Eibergen.

Met behulp van enkele mensen met een beperking die ondersteuning krijgen van Estinea werd enkele weken geleden de fraaie collectie keramiek van een van de bij B-Art aangesloten kunstenaars door Top Art vervangen door werkstukken die door hen zelf in een van hun ateliers werden vervaardigd.

Voor wie Estinea en Top Art (nog) niet kent: Estinea ondersteunt mensen met een beperking in de Achterhoek en Twente. Zij werken vanuit de overtuiging dat iedereen – met steun van anderen – mee kan doen in de samenleving.

De Top Art-winkels in Eibergen, Enschede en Winterswijk worden gerund door mensen met een beperking. Veel van de artikelen die er worden verkocht, zijn ook door hen gemaakt.
Kunstkring B-Art is er voor alle Berkellandse kunstenaars. Als een van haar doelstellingen is om kunstenaars met elkaar in contact te brengen (onlangs nog overduidelijk aangetoond tijdens de grote Berkellandse Atelierroute), elkaar te stimuleren en van elkaar te leren, dan mogen de creatieve mensen die ondersteuning krijgen van Estinea daarvan niet uitgesloten worden.

Is dat niet een van de hoofdgedachten achter de participatiewetgeving?

De ervaring heeft geleerd dat juist diversiteit leidt tot creativiteit, mits gecombineerd met sociale betrokkenheid en acceptatie van die diversiteit.

Op die manier is ook de verscheidenheid in materiaalkeuze en kwaliteit even kenmerkend voor de producten van de Top Art kunstenaars als die in originaliteit en het intuïtief gebruikmaken van kleur en vorm. Wat bindt is het feit dat alles is gemaakt met passie en passend binnen de mogelijkheden van de individuele kunstenaar.

20170523_104951

Tot eind augustus zorgen de mensen van Estinea voor een regelmatig wisselende invulling van de vitrines, zodat de hele zomer door bezoekers van De Huve er regelmatig andere producten kunnen zien. Loop er gerust eens een paar keer binnen.

Wie graag een van de getoonde producten wil kopen kan daarvoor terecht in de Top Art-winkel, de monumentale boerderij aan de Nieuwstraat 33, in het centrum van Eibergen.
De Huve is alle weekdagen geopend, behalve rond lunchtijd. De toegang is gratis.