] Als huizen konden fluisteren en tassen konden spreken | Kunstkring BArt

Als huizen konden fluisteren en tassen konden spreken

Vanaf maandag 4 maart bieden de vitrines van Kunstkring B-Art in Zalencentrum De Huve in Eibergen  weer twee maanden lang een nieuwe keur aan creaties van twee Berkellandse kunstenaars. Deze keer van José Hendriksen (Borculo) en Marieke Achterkamp (Neede).

Als huizen konden fluisteren en tassen konden spreken dan zou men versteld kunnen staan van wat ze te vertellen hebben.
Zo heeft José Hendriksen (www.josehendriksen.com) in een van de vitrines onder andere enkele keramiek huizen staan. Licht van kleur, raku gestookt en in een sierlijk gebogen vorm gemodelleerd. Het is alsof ze met elkaar communiceren. Wat zouden ze te zeggen hebben? Het is bijzonder om te zien hoe het uiten van gedachten en gevoelens, de interesse in mens en dier, zijn terug te vinden in de onderwerpen en ontwerpen van José’s keramiek.
Titels als: “in gedachten” of “misère” komen echt tot uitdrukking in de vorm van het beeld. Een vorm die overigens niet altijd van tevoren bepaald werd.“Al werkend met de klei kan er een totaal ander beeld ontstaan”, zegt José. ”Zo wilde ik eigenlijk een lezende man maken met een boek, maar het werd iemand die in gedachten was.”
Een slanke zwarte zwaan, naar een van de twee zwarte zwanen uit het natuurgebied Beekvliet die haar intrigeerde, maar ook de pelikaan maken duidelijk dat José niet alleen gevoel voor vorm en sfeer heeft, maar die ook uitstekend weet te ver-beeld-en.

Op een heel andere manier laat ook Marieke Achterkamp (www.kunstvanmarieke.nl) zien, dat je door middel van beschilderde tassen of sieraden van glas en RVS, uiting kunt geven aan wie je bent of hoe je je voelt.
Na eerst een speciale behandeling te hebben ondergaan zijn de echt leren tassen met leerverf beschilderd en daarna gevernist. Op die manier voorkomt Marieke dat door ’t  dragen de verf gaat bladderen, iets wat met acrylverf wel het geval zou zijn. Gewoon praktisch.
Maar dan. Vergelijk daarna bijvoorbeeld wat een tas met een kleurrijk tafereel van vogels met je doet en vervolgens een chique tas in donkere rode tinten met daarop een ingetogen gezichtsuitdrukking.  Bedoeld voor verschillende gelegenheden, maar ook gemaakt bij verschillende stemmingen.
De ringen, armbanden en hangers die Marieke maakt zijn “puur” en gemaakt, zonder mallen. Het is daardoor iedere keer weer een verrassing wanneer ze na het smeltproces, uit de oven komen. De temperatuur en het smeltpunt van verschillende glassoorten beïnvloeden dan de vorm. Die ontstane vorm wordt daarna bijgeslepen en het sieraad gaat opnieuw de oven in voor de finale afwerking.
Door eindeloos te combineren biedt Marieke zo de gelegenheid om een complete set te maken van oorbellen, een hanger, armband en een mooie en unieke tas die volledig is afgestemd op de gelegenheid en de stemming van de drager.
De expositie in de vitrines is te bezichtigen tot 26 april tijdens de openingsuren van Zalencentrum De Huve aan de Grotestraat 52 in Eibergen. De toegang is vrij.