] Als zelfs een banaan met ducttape $120.000 waard is…. | Kunstkring BArt

Als zelfs een banaan met ducttape $120.000 waard is….

Nu de lockdownregels worden versoepeld gaat ook Dorpshuis “De Huve in Eibergen langzaamaan de deuren weer een beetje openzetten. Kunstkring BArt (Berkelland Art) maakt dan ook graag van de gelegenheid gebruik om de vitrines die zij daar hebben staan, weer te voorzien van kunstzinnige uitingen.
Om de spits af te bijten heeft de selectiecommissie gekozen voor een lid van de Kunstkring: Marianne Appels. Het geeft de commissie de tijd om intussen nieuwe belangstellenden te benaderen voor deze expositiemogelijkheid.

Wat is kunstzinnig?

Hoe eenvoudig kan het zijn. Een banaan met ducttape op de muur plakken, zoals de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan deed in 2019? Iets nieuws maken van blokjes hout die je misschien bij het afval had willen doen? Of iets doen met een bloemenkrukje dat tijdens een verhuizing is ‘gesneuveld’?
Kan ieder voorwerp dan tot kunst verheven worden?
Hoe eenvoudig het kan zijn, daar kan men uren over discussiëren.

Is dit kunstzinnig?

In een van de vitrines toont Marianne Appels inderdaad blokjes hout. Hout dat ooit gebruikt werd als proefblokje om de juiste diameter voor een boor te bepalen. Een blokje met een gat erin, beschilderd. Aan beide zijden. Ben je uitgekeken op het ene tafereel dan draai je het blokje om en heb je een ander schilderijtje. Kleine tafereeltjes die spontaan vorm hebben gekregen.
Het kapotte tafeltje, in tweeën gebroken, heeft -na op die manier bewerkt te zijn- gewoon als titel meegekregen: ‘Geen poot om op te staan’ (zie foto)

De tweede vitrine heeft Marianne gevuld met kleine glaspaneeltjes met daarop haar “silly people” tekeningen en kleine schaaltjes bewerkt met een porseleinstift.

Geen $ 120.000,-

De banaan met de ducttape die hierboven werd genoemd werd tot drie keer toe verkocht en bracht in totaal $375.000,- op. Dat wil zeggen: het concept met een 14 pagina’s tellend document waarin o.a. staat dat de banaan om de zeven tot tien dagen vervangen moet worden.
Voor de “kunst” die nu in de vitrines komt te staan is dat niet nodig. De inhoud is niet aan bederf onderhevig en is gebruiksklaar. Het concept is zelfs gratis. Kun het dan toch nog kunst noemen?
Overtuig uzelf.

Geopend

De expositie in De Huve begint op maandag 28 juni en is tijdens openingsuren van De Huve te bezoeken (zie www.dorpshuisdehuve.nl).  Een einddatum is -in afwachting van verdere ontwikkelingen- nog niet vastgesteld.

Mocht je belangstelling hebben om ook een keer gebruik te maken van een of van beide vitrines in De Huve, neem dan contact op met Bregtje Smalbrugge van Kunstkring BArt. (jsmalbrugge@versatel.nl)