] Art Brut tijdens Open Monumentenweekend | Kunstkring BArt

Art Brut tijdens Open Monumentenweekend

De mensen achter de organisatie: v.l.n.r. Marianne Appels (Kunstkring B-Art),
Liesbeth Klein Hesselink (Estinea) en Willy Meerdink Kuenen (TopArt).
Op de foto ontbreekt Claudia Bleker (Kadoosje)

HAARLO – Op 14 en 15 september vindt in het monumentale Nederlands Hervormde kerkje in Haarlo (beter bekend als De Kluntjespot) en in Kulturhus ‘t Stieltjen een expositie plaats van Outsider Art en Art Brut. De tentoonstelling zal op zaterdag 14 september om 11.00 uur officieel in ‘t Stieltjen worden geopend door een van de regiomanagers van Estinea.
Daarna is de expositie beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk is voor belangstellenden. Er zijn bijdragen uit Berkelland, Winterswijk en Lichtenvoorde.
Op zaterdagmiddag vanaf 13.00 uur tot 15.00 uur zorgt Koor Timeless uit Haarlo in de Kluntjespot voor enkele muzikale intermezzo’s.
Op zondagmiddag, eveneens vanaf 13.00 uur, lezen daar tijdens de expositie Marije Morsink uit Neede en Margreet Jansen uit Borculo afwisselend gedichten voor uit eigen werk.

Kunstkring Berkelland Art (B Art) en de Stichting Oude Gelderse Kerken hebben het Open Monumentenweekend aangegrepen om samen die bijzondere combinatie te realiseren. Outsider Art en Art Brut zijn kunstvormen die de laatste jaren steeds meer in de belangstelling staan. Dankzij de medewerking van de zorginstellingen Estinea en De Lichtenvoorde zal de expositie voornamelijk werk tonen van mensen voor wie deze kunstvormen authentiek is. Daarnaast is aan kunstenaars van de Berkellandse Kunstkring B-Art gevraagd om speciaal voor de gelegenheid uit hun comfortzone te stappen en iets te maken op de manier die Outsider Art en Art Brut kenmerkt.

Art Brut, Outsider Art, Naïeve Kunst  Intuïtieve Kunst, Visionaire Kunst, Hedendaagse Volkskunst, Kunst van Mediums; hoe verschillend hun verschijningsvorm ook kan zijn: ze hebben één overeenkomst: ze tonen een pure weergave van het gevoel van de kunstenaar. Daardoor zijn de werken meestal ‘sprekend’: extreem somber of exuberant kleurrijk. Vaak is ook het kinderlijke en speelse behouden gebleven.
Twee dagen dus om kennis te maken met deze hedendaagse kunstuitingen in de schitterende ambiance van een uniek gebouw dat behoort tot Berkellands cultureel erfgoed en in het ertegenover liggende Kulturhus aan de Wolinkweg in Haarlo.
De toegang is gratis.

De Kluntjespot is ook geopend voor bezoekers van de Berkellandse monumenten