] Eerste Berkellandse Kunstcafé is goed ontvangen | Kunstkring BArt

Eerste Berkellandse Kunstcafé is goed ontvangen

20171130_200533Het eerste Berkellandse Kunstcafé dat op 30 november werd gehouden in Buitencentrum Kerkemeijer in Borculo kreeg van de bezoekers goede reacties. Het was afwachten of er veel  kunstliefhebbers gebruik zouden maken van de gelegenheid, maar het bezoekersaantal van 40 viel zeker niet tegen.

Inleider, Berna Bonekamp, vertelde met enthousiasme over haar werk en haar ontwikkeling als kunstenaar, waarbij al vrijwel vanaf het begin vragen uit het publiek kwamen en zodoende een levendige discussie op gang kon komen. Ze verraste de aanwezigen met haar creaties van “installaties” van dode materialen (zoals b.v. doek en fritesvet) die tijdens de expositieperiodes afhankelijk van hun omgevingsomstandigheden onvoorspelbaar van vorm veranderden. Ze verbaasde de aanwezige kunstenaars toen ze vertelde maandenlang intensief gewerkt te hebben aan een reusachtige installatie die uiteindelijk 2 weken geëxposeerd werd, 120 bezoekers trok en die ze vervolgens weer weggooide.
Het was een mooie opstap naar de vraag “waar doe je het eigenlijk voor?” Wil je veel bezoekers krijgen? Geld verdienen? Of doe je het omdat je er plezier in hebt om iets bijzonders te creëren? Het verschil tussen de hobbyist en de professionele kunstenaar. Tussen de kunstenaar en de ambachtsman.
Het tweede deel van de avond (en de nazit) ging met name over dit soort vragen en over wat een creatie tot kunst maakt, hier kort samengevat onder het thema van de avond; “Kunst of een kunstje?”

Lang niet alle vragen konden worden  beantwoord en sommige riepen weer nieuwe vragen op.
Voor vrijwel alle bezoekers voldoende reden om aan te geven dat het initiatief om een Berkellands kunstcafé te organiseren geslaagd was en zekerom herhaling vraagt.