] Jo Huijsman | Kunstkring BArt

Jo Huijsman

Jo Huijsman 4-1

Persoonlijke website

Persoonlijke informatie over Jo Huijsman
(textiel kunstenaar)

Jo Huijsman (1953) is geboren langs de Slachtedijk, een voormalige 42 km lange waterkering dwars door Friesland, maar woont inmiddels al weer vele jaren in de Achterhoek. In 2004 wilde ze naast haar gewone werk wat anders doen. Het werd iets creatiefs, ze nam les in quilten. Dit duurde tot 2008, toen ze na het bezoek aan een expositie over de geschiedenis van de quilts geconfronteerd werd met art quilten, de meer abstracte vorm van quilten. Vanaf dat moment begon ze haar zoektocht hoe ze van de veilige kunstnijverheid van traditionele quilts de stap kon maken naar textielkunst.

De natuur is een grote inspiratiebron voor haar, niet alleen die rondom haar huidige woonplek, maar ook die van haar geboortegrond, de Slachtedijk, uitmondend in enerzijds het wad en anderzijds het Friese land. Ook teksten van popsongs kunnen het denkproces op gang brengen. Haar werken verbeelden een idee, een onderwerp en emotie die ze vertaalt in stof. Ze worden opgebouwd met zelf geverfde, natuurlijke vezels en diverse textiele materialen.
Door de grenzen van de materialen en technieken te verkennen, ontstaat een interessante textuur en in min of meerdere mate een scala aan kleuren.
Haar textiele werk is een verbeelding die interpretaties moet oproepen. De titel van haar werk benoemt het ontstaan.