] Nique Baltink Vosman | Kunstkring BArt

Nique Baltink Vosman

KERAMIEK, STEEN EN SIERADEN

Nique werd geboren in Boekelo.
Ze woonde vanaf haar 20ste in Amsterdam en in het buitenland.

In 1982 kochten zij en haar man een boerderij uit 1853, waar ze na een (grotendeels zelf uitgevoerde) ingrijpende restauratie, permanent woonden.

Ze werkte vanaf 1960 voor K.L.M. onze nationale luchtvaartmaatschappij, waar ze in 1993 afscheid nam i.v.m. haar pensionering.
Daarna had ze meer tijd en gelegenheid voor kunst en creativiteit.

Deelname aan een workshop KERAMIEK in 1996 bij Fija Ossewaarde in Diepenheim stimuleerde haar zich in deze kunstvorm te verdiepen en er intensief mee bezig te gaan.

Sindsdien volgde ze bij Fija diverse workshops en cursussen.
In 2006 nam ze deel aan een stage bij de Nederlandse keramiste Angelique Otten en een werkweek papierklei in Atelier Camerig van Jos Ehlen en Cees van der Steen in Vijlen, Zuid Limburg.

Inspiratie vind ze in de natuur. Maar vooral ook in oude culturen en kunstvormen, zoals b.v. de Pre-Columbiaanse uit Midden- en Zuid Amerika (waar ze een aantal jaren gewoond en gewerkt heeft) en die uit China, Japan en het Oude Europa.

Voor het stoken maakt ze gebruik van een elektrische oven, maar ook voert ze werk uit met de uit Azie (Japan en China) afkomstige RAKU techniek.

Een tweetal workshops “WERKEN IN STEEN’ op het terrein van de Universiteit Twente, gegeven door een aantal kunstenaars uit Zimbabwe hebben haar aangezet ook met beeldhouwen aan de slag te gaan.

Nique:
” Het werken in steen vergt een andere benadering. Bij keramiek bouw je op, je voegt toe of samen en je vult aan. Bij beeldhouwen ga je van de steen uit; dat is gegeven. Je neemt weg, je hakt, beitelt, schaaft en polijst totdat de vorm uit de steen naar voren komt.Soms is dat wat je voor ogen stond bij de start, vaak ook niet. Het ontstaat terwijl je werkt. Het zit, als het ware, in de steen en dringt zich aan je op. Fascinerend!!”

Sinds een paar jaar is ze ook bezig met EDELSMEDEN en volgde ze lessen bij Irene Schildkamp in Weerselo. Nu werkt ze daarmee thuis en probeert ze met behulp van diverse technieken sieraden te maken van (on)edelmetalen en (half)edelstenen, beiden materialen die heel weerbarstig kunnen zijn.
“een hele uitdaging!!”