] Keramiek van Nique Baltink-Vosman nu in vitrines bij De Huve | Kunstkring BArt

Keramiek van Nique Baltink-Vosman nu in vitrines bij De Huve

nique-baltink-vosman-201727 okt. t/m 7 dec. 2017

De BArt vitrines in Zalencentrum De Huve in Eibergen geven de komende weken weer een andere uitstraling dankzij de bijdrage van de Haaksbergse Nique Baltink-Vosman die er t/m 7 december een gedeelte van haar omvangrijke keramiekcollectie tentoonstelt.
Bezoekers van De Huve kunnen constateren (voor zover ze dat al niet wisten) dat keramiek veel verschillende verschijningsvormen kent.

Nique werkt  al sinds 1996 met klei en ze vindt het nog steeds fascinerend om de vele mogelijkheden die dit materiaal biedt te onderzoeken en uit te proberen.

Kenmerkend voor de stijl van Nique is, dat ze vrijwel al haar objecten handmatig opbouwt of boetseert vanuit platen of rollen van klei, meestal wit- of zwartbakkende chamotte.
Soms ontstaan ze -na eerst zorgvuldig te zijn getekend- uitgesneden en later samengevoegd tot model en soms door gebruik te maken van een wadjangpan als mal, zodat mooie, egale ronde vormen ontstaan. Maar soms ook werkt Nique, zoals ze zelf zegt, “uit de losse pols’.
Het resultaat is een veelheid aan vormen, altijd uniek, soms in de basis herhaald, maar altijd verder of anders uitgewerkt, die alle gekenmerkt worden door een verfijnde afwerking, al of niet door de, met zorg geselecteerde, aangebrachte glazuren en de keuze voor het bak- of stookproces (Raku of steengoed)
Wie voor de vitrines staat kan met eigen ogen zien dat wat hier staat geschreven niet overdreven is.

vitrine-nique-rakuDie verscheidenheid komt daarnaast nog extra tot uiting doordat Nique zich niet alleen liet en laat inspireren door de rijkheid aan vormen en kleuren die de natuur uit haar omgeving haar biedt, maar ook door haar brede belangstelling voor oude culturen (Inca’s, Azteken, het oude China en Europa) en door de veelheid aan onvergetelijke indrukken die ze tijdens haar talrijke reizen over de hele wereld heeft opgedaan

Alle thans geëxposeerde objecten zijn van vrij recente datum.

Overtuig uzelf.
De Huve is in beginsel op alle weekdagen dagelijks geopend (behalve in de lunchpauze) van 08.00 – 23.00 uur.