] Kunst bij de hooiberg | Kunstkring BArt

Kunst bij de hooiberg

In een aantal weekenden zullen enkele niet-beeldende- kunstenaars hun kunst en vaardigheden tonen aan de bezoekers van de Kunstwandelroute bij Borculo en aan andere wandelaars ter plekke..
Ook op deze manier wil Kunstkring B-Art, de organisator van deze kunstroute, laten zien dat cultuur en natuur zich uitstekend lenen voor een “Ode aan het Landschap”.  De locatie voor deze korte slogan, de hooiberg (zie foto), vormt daarbij een passend decor.

Op zondag 27 juni tussen 12.00 en 16.00 uur laat de kunstkring de eerste (woord)kunstenaars aan het woord.

Marion Steur

De aftrap wordt om 12.00 uur gegeven door de Doesburgse kunstenares Marion Steur, van wie ook een gedicht is opgenomen (nummer 7) in de kunstwandelroute.
“Zoals de natuur voor veel mensen van nature een brug slaat tussen het hoofd en het hart of tussen het brein en de buik, zo kan ook poëzie die brugfunctie vervullen,” aldus Marion.
Ze leest en schrijft en laat woorden resoneren. En daar waar woorden tekort schieten zal ze soms haar gevoelens aanvullen met beeldend werk.
Op 27 juni leest ze een selectie van haar gedichten die ze heeft gekozen bij de kunstwerken die langs de wandelroute staan opgesteld.

Henny Baeken

Omstreeks 14.00 uur wordt het ‘podium’ overgedragen aan de (van oorsprong Belgische) Needse amateurkunstenares, Henny Baeken.
“Het leven innerlijk en uiterlijk ervaren via alle zintuigen en dit vertalen in voelen, denken en doen.” Dat  vormt de basis van haar schilderijen en van haar andere creatieve uitingen, waaronder poëzie.
Een selectie uit haar eigen gedichten en gedachten zal zij deze zondag voorlezen.
Daarnaast zal zij putten uit werk van de Portugese dichteres Forbela Espanca  wier sonnetten Henny zelf heeft vertaald en her-dicht naar de Nederlandse taal.

Omdat alles zich buiten in de vrije natuur afspeelt wil Kunstkring B-Art op geen enkele manier dat de harmonie tussen cultuur en natuur wordt verstoord of geweld wordt aangedaan. Het gebruik van geluidversterkende middelen en elektronische instrumenten bij de optredens is dan ook niet toegestaan. Slechts de natuurlijke klanken van mensenstemmen (en eventueel te gebruiken instrumenten) zullen zich vermengen met die van de omringende natuur.
Opnieuw een Ode aan het Landschap.

Om alvast te noteren: Ook op 11 juli en op 15 augustus zal de hooiberg weer het decor zijn van diverse optredens met verhalen, gedichten, zang en muziek.

Een routebeschrijving naar de hooiberg staat in de gids van de kunstwandelroute die verkrijgbaar is bij de ingang van Boerderijmuseum De Lebbenbrugge en bij de VVV’s van Berkelland en Haaksbergen. De toegang is vrij.