] Kunstcafé “Zen in de Kunst” druk bezocht | Kunstkring BArt

Kunstcafé “Zen in de Kunst” druk bezocht

Of het het woord “Zen” was dat bezoekers trok voor het Kunstcafé dat Kunstkring B-Art op donderdag 14 november had georganiseerd of het feit dat er een ervaren keramist en kenner van Japanse kunst kwam die daarvoor de eer mocht opstrijken is moeilijk aan te geven. Feit is dat deze editie van het Berkellands Kunstcafé beduidend meer belangstelling trok dan de voorgaande.

Gastspreker was de Silvoldse keramist Rob Muylaert die -nog maar net terug uit Japan- in het eerste deel van zijn presentatie de aanwezigen duidelijk wilde maken dat Zen niets te maken heeft met -wat velen in de westerse wereld denken- in lotushouding gaan zitten, even relaxen terwijl je met de wijsvinger en duim van beide handen een O vormt (Het zou sowieso een wat ongemakkelijke houding zijn om een kunstwerk te maken.) maar wel alles te maken heeft met concentratie en aandacht.
Of hij helemaal in die opzet geslaagd is valt te betwijfelen, omdat zijn presentatie meer dan eens werd overstemd door de muziek en het feestgedruis van een bruiloft in de aangrenzende ruimten van Buitencentrum Kerkemeijer.

Na de pauze werd dat probleem enigszins gecompenseerd door ook zelf geluidsversterkende apparatuur in te zetten, zodat de toelichtingen die Muylaert gaf over de toepassing van Zen in de verschillende facetten van de hedendaagse kunst (kalligrafie, muziek, keramiek, schilderkunst, dichtkunst e.d.) beter tot hun recht konden komen. Ook de door hem meegebrachte documenten, voorbeelden (zie foto) en geluidsfragmenten gaven de bezoekers een beter beeld van de verschillende toepassingen van Zen in de hedendaagse (ook westerse) kunst.

Ondanks de inhoudelijke hoge kwaliteit en diversiteit van de presentatie gebiedt de eerlijkheid ons te zeggen dat een aantal bezoekers toch enigszins teleurgesteld weer naar huis gingen.
Ten dele omdat -zoals om de hierboven genoemde reden- een gedeelte slecht verstaanbaar was; ten dele omdat met name de keramisten gehoopt hadden op wat minder cultureel-historische informatie en wat meer dat Rob Muylaert zichzelf als keramist had gepresenteerd. Hoe hij zelf Zen toepast in zijn gedraaid en/of handgevormd steengoed en porselein, hoe hij stookt, zijn glazuren maakt en samenstelt, de kleuren ervan bepaalt en de decoratieve mogelijkheden van verschillende glazuurdiktes combineert met penseeldecoraties, sjablonen en kalligrafie.
Voor Kunstkring B-Art een leerpunt bij de voorbereiding voor volgende kunstcafés.