] Kunstwandelroute Berkelland is nu officieel geopend. | Kunstkring BArt

Kunstwandelroute Berkelland is nu officieel geopend.

Alsof het zo was afgesproken trok de bewolking boven Boerderijmuseum De lebbenbrugge zich keurig op tijd terug om daarmee de weg vrij te maken voor een zonovergoten terras. Een stralend decor voor de officiële opening van de Eerste Berkellandse Kunstwandelroute. Het was tevens de eerste officiële opening die Burgemeester Joost van Oostrum dit jaar weer mocht verrichten. En dat op het mooiste plekje van Gelderland.

Het aantal genodigden was noodzakelijk nog beperkt gehouden, maar de sfeer was er niet minder om. Vrijwel alle kunstenaars die met een eigen creatie aan de route mede voorm hebben gegeven waren gekomen om dit moment mee te kunnen maken.
Namens de organiserende kunstkring B-Art (Berkelland Art) heette secretaris René Appels de genodigde welkom en bedankte hij allen die gedurende de lange voorbereidingsperiode trouw waren gebleven aan hun beloften om er een mooie route van te maken. Hij schetste de weg met vele hindernissen die de kunstkring moest nemen om het in 2017 geboren idee uiteindelijk in 2021 omgezet te kunnen krijgen in een fantastische kunstwandelroute . De coronapandemie was slechts één van die hindernissen. Maar wel een die lang duurde.
Daarnaast roemde hij de medewerking en samenwerking met Staatsbosbeheer, in het bijzonder omdat het voor hen niet (zoals men helaas te vaak tegenkomt) ophield bij wat er NIET kon, maar men meedacht aan wat er dan WEL mogelijk was om het gewenste doel te bereiken.

Voorzitter Wim Slotboom van de H.W.Heuvelstichting, de eigenaar van de monumentale boerderij, gaf aan blij te zijn met de samenwerking met B-Art en in het bijzonder ook dat hij gelukkig weer bezoekers, en speciaal de kunstenaars, op hun terras mocht verwelkomen en dat vanaf 5 juni ook het museum weer toegankelijk zou kunnen zijn.

Burgemeester Joost van Oostrum legde een verband tussen deze kunstwandelroute en het themajaar Ode aan het Landschap -2021, waarin ook de eeuwenoude verbinding tussen mens en natuur verder wordt uitgewerkt en aandacht wordt geschonkel aan het Nederlandse landschap als inspiratiebron voor schilders, schrijvers en kunstenaars.
Hij voorzag en wenste de organisatie van de kunstwandelroute dat, als gevolg van de vele vakanties in eigen land, er wel eens veel toeristen op deze activiteit zouden kunnen afkomen.
Als zichtbaar “startschot” voor de wandelroute deed hij een poging om samen met mede-organisator Dolf Bierhuizen en een (voor de gelegenheid uit het museum gehaalde) trekzaag een dikke boomstam door te zagen. Het bleef bij een poging.

Daarna was er tijd om de route te lopen en alle creaties te bekijken, waarbij de aanwezige kunstenaars desgewenst nader tekst en uitleg konden geven over wat hen ertoe had bewogen om juist dàt kunstwerk te maken.
De wandeling eindigde met een informeel samenzijn op het nog steeds zonnige terras onder het genot van een drankje en een hapje en de op de bijeenkomst afgestemde sfeervolle klanken van Slow Train.
Daar kon Kunstkring B-Art ook vele complimenten van de bezoekers in ontvangst nemen.
Of ze gelijk hadden?
Laat uzelf overtuigen door zelf een keer de route (± 3 km) te wandelen.

De kunstwandelroute is t/m 12 september 2021 dagelijks geopend. De toegang is vrij.
Boekjes met een beschrijving van de 34 kunstwerken en de routebeschrijving zijn à € 4,- per stuk verkrijgbaar bij het startpunt van de wandelroute, Boerderijmuseum De Lebbenbrugge, en bij alle Berkellandse VVV-kantoren.

Een zonovergoten terras op het mooiste plekje van Gelderland.
Een ideaal decor voor de start van de kunstwandelroute.