] Kunstwandelroute informatie | Kunstkring BArt

Kunstwandelroute informatie

Goed nieuws:
De kunstwandelroute kan definitief doorgaan

Lang hebben we in spanning gezeten.
Zelfs nadat we in 2020 hadden moeten besluiten om de Eerste Berkellandse Kunstwandelroute te verplaatsen naar 2021 werden we in de eerste maanden van 2021 weer vaak aan het twijfelen gebracht.
Keer op keer werd ons een “licht aan het einde van de tunnel” voorgeschoteld, maar even vaak verplaatste dat lichtpuntje zich verder in de tijd.

Na de jongste versoepelingen kregen we deze week vanuit de Gemeente Berkelland het bericht dat de kunstwandelroute zoals we die in gedachte hadden door kan gaan.
Weliswaar met inachtneming van de algemeen van toepassing zijnde regels (1½ meter afstand; niet te grote groepen e.d.), maar voor een wandeling in de natuur langs de daar opgestelde kunstwerken geen reden om opnieuw te verschuiven.

Voorbereidingen in volle gang

En dat is maar goed ook, want wie een dezer dagen langs of door het wandelgebied van de eerste Berkellandse Kunstwandelroute loopt kan met eigen ogen zien er dat de eerste objecten al geplaatst worden.
De routeaanduidingen zijn geplaatst en er staan paaltjes met een nummer op de plaatsen waar straks de kunstwerken te vinden zijn.
En deze week en begin volgende week kun je daar de kunstenaars zelf aan het werk zien om hun eigen creatie zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen.
Daarna hebben de organisatoren nog even tijd nodig om de foto’s van al die creaties en hun beschrijvingen te verwerken in een routegids die vóór 29 mei gedrukt moet zijn.
Want op 29 mei zal de Berkellandse burgemeester, Joost van Oostrom, de Eerste Berkellandse Kunstwandelroute officieel openen.


Officiële opening

In beperkt gezelschap. Want hier hebben we wel wat concessies moeten doen aan onze oorspronkelijke plannen.
Graag hadden we iedereen die op enigerlei manier medewerking heeft verleend aan het totstandkomen van dit nieuwe evenement bij die officiële opening uitgenodigd. Maar dat zijn er veel meer dan de toegestane 30 personen.

Maar dat mag voor niemand een belemmering zijn om daarna op eigen gelegenheid alleen, samen, of met het hele gezin, onze afwisselende kunstwandeling te lopen in de schitterende natuur net buiten Borculo.
Dat kan t/m 12 september.
De gidsen met de routebeschrijving en de toelichting op alle geplaatste kunstwerken zijn voor € 4,- verkrijgbaar bij het startpunt van de wandeling, Boerderijmuseum De Lebbenbrugge, en bij de VVV’s van Borculo, Eibergen, Neede en Ruurlo.


Bij De Lebbenbrugge,
Borculo

In 2020 kan de Kunstwandelroute helaas niet doorgaan

Als gevolg van de maatregelen die de regering heeft moeten nemen ter beperking van besmetting door het Coronavirus kan de geplande kunstwandelroute in 2020 niet doorgaan.
Ervan uitgaande dat de genomen maatregelen hun beoogde effect zullen hebben zal in de route 2021 wel van start gaan.
Zoals het er nu uitziet van 29 mei t/m 29 augustus.


EEN NIEUWE ACTIVITEIT VAN KUNSTKRING B-ART
VOOR KUNSTENAARS EN KUNSTLIEFHEBBERS


Van 29 mei t/m 29 augustus 2021 zal Berkelland een nieuwe attractie rijker zijn.
Kunstkring Berkelland Art (B-Art) heeft een nieuwe activiteit aan haar programma toegevoegd: een kunstwandelroute in het landschap in de omgeving van Borculo, met als start- en eindpunt Boerderijmuseum “De Lebbenbrugge”
De wandelroute, waar kunst zal worden getoond die in het oog van kunstenaars een vervolg of een aanvulling is op de omringende natuur landschapskunst en objectkunst), zal bijna 4 maanden lang voor wandelaars, natuurliefhebbers en kunstliefhebbers een permanente tentoonstelling vormen die er -dankzij de wisselende weersomstandigheden- steeds weer anders uit zal zien.

Tijdens een aantal weekenden in de genoemde periode zullen ook niet-beeldende kunstenaars ergens in de route hun kunst tonen. Die activiteiten zullen te zijner tijd tijdig aangekondigd worden.

Samenwerking

De route kon mede tot stand komen dankzij de toestemming en medewerking van de verschillende terreineigenaren en beheerders: Staatsbosbeheer, Waterschap Rijn en IJssel (die ook adviseren en waken over de bescherming van de natuur), de Gemeente Berkelland, de H.W. Heuvelstichting (De Lebbenbrugge) en Openluchttheater ‘t Galgenveld.
Vormgeving en publiciteit zullen mede door Achterhoek Toerisme gerealiseerd worden.

Kunstenaars kunnen inschrijven

De organisatie heeft niet alleen kunstenaars uitgenodigd; kunstenaars uit Berkelland of daarbuiten, hebben zich ingeschreven via deze website.
Daarvoor moesten ze eerst de Algemene Voorwaarden doornemen, zodat ze wisten wat hun vrijheden en beperking daarvan zijn.
De locaties voor de kunstwerken en de ingediende ontwerpen zijn -onder voorbehoud van enkele kleine aanpassingen- inmiddels goedgekeurd.
De kunstenaars hebben door het noodgedwongen uitstel extra tijd gekregen om hun creatie verder uit te werken of te verfraaien.

Verdere informatie en downloads

Kunstwandelroute Berkelland:
“Hoe, wie, wat, waar en waarom?” van deze kunstwandelroute

Voor geïnteresseerde kunstenaars: download
Algemene Voorwaarden voor deelname (pdf)