] Mo(nu)ment voor Kunst en Art Brut in Haarlo | Kunstkring BArt

Mo(nu)ment voor Kunst en Art Brut in Haarlo

by Beheer • 18 augustus 2019

Evenals in 2016 werkt Kunstkring B Art dit jaar weer samen  met de Stichting Oude Gelderse Kerken door tijdens het Open Monumentenweekend op 14 en 15 september a.s. in “De Kluntjespot” een expositie te houden. Een mooie combinatie van Cultureel Erfgoed en hedendaagse kunst. Een deel van de expositie is ook te vinden in Kulturhus ’t Stieltjen. 
De expositie staat deze keer in het teken van Outsider Kunst en Art Brut. De titel van de expositie is dan ook “Art Brut – Brut(ale) Kunst”.
In lijn daarmee is deze expositie  mede tot standgekomen door samenwerking met Estinea in Eibergen en Borculo, “TopArt” in Winterswijk en “Kadoosje” van De Lichtenvoorde Winterswijk.
Vanuit hun ateliers in deze plaatsen werken cliënten van deze zorginstellingen met plezier aan hun creatieve uitingen. Werk dat gemaakt wordt door mensen met een beperking heeft doorgaans per definitie de meest essentiële kenmerken van de kunst die wordt aangeduid als Art Brut of Outsider Kunst.
Hoe paradoxaal dit misschien ook klinkt: Art Brut wordt juist gekenmerkt door het ontbreken van een beperking! Er zijn geen regels voor perspectief, compositie, kleurgebruik, vlakverdeling e.d. vanuit de kunstwereld. Art Brut kunstenaars werken vanuit hun gevoel. Dat wat hen bezig houdt brengen ze naar buiten op doek, in keramiek of anderszins.
Zij zijn “brutaal” in vorm- en kleurgebruik. Ze durven een kat blauw of geel te schilderen, bomen paars en mensen een groen gezicht te geven. Soms zijn hun werken ingetogen; dan weer uitbundig, grof of heel gedetailleerd. Maar alles wat ze maken is een uiting van hun belevenis uit hun dagelijks bestaan.
Hun werk wordt geëxposeerd in de intieme entourage van het geheel gerestaureerde monumentale kerkje en in de grote zaal van Kulturhus ‘t Stieltjen, beide gelegen aan de Wolinkweg in Haarlo. Het werk van de hierboven genoemde Art Brut kunstenaars wordt aangevuld met werk van leden van kunstkring B-Art die speciaal voor deze gelegenheid geprobeerd hebben los te komen van de regels die ze ooit geleerd hebben. 
Een hele uitdaging.

Zowel voor liefhebbers van bijzondere monumenten als van het werk van ongebonden ‘kunstenaars’ is een bezoek aan Haarlo op 14 en 15 september dan ook zeker de moeite waard.
De expositie is beide dagen geopend van 11.00 – 17.00 uur.
De toegang is gratis.

Zelf uw affiche printen en ophangen?
Klik op de afbeelding.