] MO(nuMENT VOOR KUNST | Kunstkring BArt

MO(nuMENT VOOR KUNST

Deelnemende kunstenaars aan Mo(nu)ment voor Kunst

Heleen Posthumus -  Lichtend Kerkvenster

Heleen Posthumus – Lichtend Kerkvenster

Aan de expositie/kunstmarkt en -demonstratie tijdens het Open Monumentenweekend in Haarlo zal worden deelgenomen/meegewerkt door maar liefst 44 kunstenaars. Hun werk wordt verspreid tentoongesteld
– in het historische kerkje “De Kluntjespot”,
– in Kulturhus ‘t Stieltjen en
– buiten, op de kunstmarkt tussen deze twee locaties.

De deelnemende kunstenaars zijn (in alfabetische volgorde):

Marianne Appels (Eibergen) – Tekenen/Schilderen
Henny Baeken (Neede) – Schilderen
Thea Bentvelzen (Eibergen) – Keramiek/Schilderen
Dolf Bierhuizen (Borculo) – Houtsculpturen
Louise Bierhuizen (Borculo) – Keramiek
Hetty Boelhouwer (Neede) – Schilderijen
André te Dorsthorst (Haarlo) – Keramiek
Jeanne te Dorsthorst (Haarlo) – Keramiek
Renee van Elburg (Ruurlo) – Keramiek
Estinea (Eibergen) – Diverse technieken
Ria Fleer (Haaksbergen) – Beeldhouwen/Keramiek
Anouk de Groot (Beltrum) – Bronsgieten
Hasto (Neede) – Cobra Schilderen
Myra Heimans (Eibergen) – Fijnschilderen
Pascal Hofman (Capelle a.d. IJssel) – Edelsmeden
Benjo Hooijschuur (Laag Zuthem) – Keramiek
Martha Hooijschuur (Laag Zuthem) – Keramiek
Jo Huijsman (Neede) – Textielkunst
Joop Huisman (Ruurlo) – (Fijn)schilderen
Vincent Jonker-Geels (Lochem) – Schilderen
Karin Kroll (Iserlohn) – Schilderen
Adri Langbroek (Nijkerk) – Schilderen
Nell van de Looij (Neede) – Beeldhouwen
Lorina May (Iserlohn) – Schilderen
Inge Meuleman (Ruurlo) – Schilderen
Ali Moolhuizen (Neede) – Schilderen
Gerda Oonk-Jansen (Ruurlo) – Schilderen
Elly Overduin (Rekken) – Keramiek
Heleen Posthumus (Ruurlo) – Schilderen
Lies Prins (Haaksbergen) – Grafiek
Denise Prinsen(Haarlo) – Keramiek
Marly Robesin (Boxmeer) – Keramiek
Ida Roekevisch (Haarlo) – Schilderen
Marion Schmitz (Rekken) – Aquarelleren
Seine Schoemaker (Haarlo) – Schilderen
Marij Schrijen (Lochem) – Schilderen
Miny Stoltenberg (Neede) – Schilderen
Bregtje Smalbrugge (Neede) – Brons
Marlies Swarttouw (Neede) – Schilderen
Lusi Vanesian (Lochem) – Kaarsen maken
Bouke Veltman (Neede) – Schilderen
Gerda van Vemde (Haaksbergen) – Beeldhouwen/Keramiek
Monique Verdaasdonk (Borculo) – Schilderen op zijde
Jetty van Well (Barchem) – Schilderen


 

Ook Adri Langbroek zal in Haarlo deelnemen aan Mo(nu)ment voor Kunst

Ook Adri Langbroek uit Nijkerk zal in Haarlo deelnemen aan Mo(nu)ment voor Kunst

Heel Berkelland weet nu wat er op 10 en 11 september in Haarlo te doen is.

Begin juni stonden ze nog op de toonaangevende OpenArts Künstlermarkt in Dortmund; op 10 en 11 september nemen ze deel aan de expositie en de kunstmarkt die Kunstkring B-Art samen met de plaatselijke commissie van de stichting Oude Gelderse Kerken in Haarlo organiseert: Karin Kroll en Lorina May. Speciaal voor de gelegenheid komen ze vanuit Iserlohn (Duitsland) naar Berkelland om daar, samen met een aantal Berkellandse en andere Nederlandse kunstenaars, een bijdrage te leveren aan het Open Monumenten weekend in en rondom De Kluntjespot in Haarlo.

Beide dames houden zich freelance beroepsmatig bezig met beeldende kunst. Na gedegen opleidingen, o.a. aan de Ruhrakademie in Schwerte, op het gebied van vrije kunst, illustreren en  grafiek worden ze regelmatig gevraagd voor diverse tentoonstellingen, opzet en begeleiding van projecten op het gebied van kunstbeoefening en scholing en geven ze ook eigen workshops.

En zij zullen niet de enige publiekstrekkers zijn daar in Haarlo, want ze zullen zich in goed gezelschap bevinden van een aantal Nederlandse kunstenaars die eveneens een respectabele staat van dienst als kunstenaar hebben. Een aantal van hen is lid van Kunstkring Berkelland Art (B-Art), maar ook van (soms ver) daarbuiten hebben kunstenaars gehoor gegeven aan de oproep om naar Haarlo te komen om daar zichzelf en hun werk te presenteren. Zo is daar b.v. Adri Langbroek die uit Nijkerk komt. Fulltime beeldend kunstenaar die regelmatig exposeert in binnen- en buitenland en die lid van De Haagse Kunst Kring en het Landelijk Kunstenaars Genootschap De Ploegh te Amersfoort. De rode draad in al zijn werk is “de mens in het landschap”. Zijn bijzondere werk Adri bestaat uit verhaallijnen die hij beeldend vorm geeft in kunstwerken op en in karton.

Onmogelijk om ze allemaal te noemen. Het werk van maar liefst 44 kunstenaars (zowel professionele als amateur) zal op 10 en 11 september te zien zijn tijdens de tweedaagse expositie in het achthoekige monumentale Hervormde kerkje in Haarlo, beter bekend als De Kluntjespot en in de grote zaal van Kulturhus ’t Stieltjen, daar schuin tegenover.  In de Kluntjespot zal werk te zien zijn dat direct gerelateerd is aan De Kluntjespot zelf en/of inspeelt op het Open Monumentendag thema 2016: “Iconen en Symbolen”. In de zaal van ’t Stieltjen zal werk over andere onderwerpen worden opgesteld en tentoongesteld.

En tussen die twee locaties zullen zo’n 25 kunstenaars in kraampjes of tijdens demonstraties buiten de bezoekers laten zien wie ze zijn en wat ze zoal doen. Op gezette tijden zal er gezorgd worden voor passende muziek (Zo zal b.v. op zaterdagmiddag organist Herman Koier de beide orgels in De Kluntjespot bespelen) en zal er gelegenheid zijn om even de opgedane indrukken te laten bezinken bij een kopje koffie of een klein hapje in en rondom Kulturhus ’t Stieltjen.

Het wordt geen massaal gebeuren dus. Uiteindelijk willen we niet dat de mensen die Haarlo bezoeken geen tijd meer over hebben om andere open monumenten te bezoeken. Wel willen we benadrukken dat de getoonde combinatie van “Monument voor Kunst” op beide dagen zeker niet gemist mag worden en dus een bezoek aan Haarlo meer dan de moeite waard is.

 

 

 

 


 

"Schleierhaftes 1", geschilderd door Karin Kroll, een van de Duitse deelneemsters

“Schleierhaftes 1”, een schilderij van Karin Kroll, een van de Duitse deelneemsters

op 10 en 11 september 2016 in Haarlo

De aanmelding voor deelname aan de expositie/kunstmarkt die Kunstkring B-Art tijdens Open Monumentendag zal houden is gesloten.

Maar liefst 42 kunstenaars hebben zich ingeschreven om er een bijdrage aan te leveren. Sommigen alleen door werk te exposeren: anderen door hun werk te laten zien (al dan niet door ook daadwerkelijk ermee bezig te zijn) tijdens de kunstmarkt; en sommigen hebben voor beide mogelijkheden gekozen.

Naast schilderijen en keramiek, de meest beoefende kunstvormen (en wel in een grote verscheidenheid) kunnen bezoekers kennis maken met o.a. beeldhouwen, het maken van houtsculpturen, het maken van zeer bijzondere kaarsen, edelsmeden, schilderen op zijde, quilt art (of art quilting), of het maken van ander driedimensionaal werk.
Voor wat betreft de expositie heeft de expositiecommissie van Kunstkring B-Art een tweedeling gemaakt.
In de op die dagen ook voor monumentenliefhebbers geopende achtkantige gebouw van de Hervormde Kerk -vanwege de vorm meestal “De Kluntjespot” genoemd- wordt uitsluitend werk geëxposeerd dat de deelnemende kunstenaars hebben gemaakt is rondom indrukken die ze hebben opgedaan bij een bezoek aan het monumentale kerkje en werk dat aansluit bij het gemeentelijk Open-Monumenten-thema voor 2016, “Iconen en symbolen”.

De grote zaal van het aan de overzijde van De Kluntjespot gelegen “Kulturhus ‘t Stieltjen” wordt ingeruimd voor andere kunstuitingen over uiteenlopende onderwerpen.

De verbinding tussen De Kluntjespot en ‘t Stieltjen wordt gevormd door de kunstmarkt waar zo’n 25 kunstenaars actief zullen zijn.
Op dit moment zijn nog niet alle activiteiten die eromheen moeten gaan plaatsvinden helemaal rond, maar nu al belooft het een zeer bijzonder en aantrekkelijk programma-onderdeel te vormen, zowel voor wie Monumenten en Kunst wil combineren als voor liefhebbers van bijzondere monumenten OF kunst.

Aardig om te weten is, dat het niet alleen Berkellandse of Achterhoekse kunstenaars zijn die een bijdrage leveren aan Mo(nu)ment voor Kunst, maar amateurs en professionals uit alle windstreken van Nederland en ook uit Duitsland.

De expositie en kunstmarkt vinden plaats op 10 en 11 september, beide dagen van 11.00 – 17.00 uur.
De toegang is gratis en er is volop (gratis) parkeergelegenheid.
Affiche 2