] Pyralisk bezoekt nu Berkelland | Kunstkring BArt

Pyralisk bezoekt nu Berkelland

Op de foto v.l.n.r.: Klaus Isinhofer (Stichting Berkelland Cultuur), Dolf Bierhuizen (Kunstkring B-Art) en Anjo Bosman (wethouder van Cultuur) bij de Pyralisk

Het bijzondere kunstwerk dat door 20 kustenaars werd samengesteld en op 6 mei j.l. in Bocholt werd onthuld staat nu in het gemeentehuis van Berkelland.

Het grensoverschrijdende werk werd gemaakt in het kader van de Duitse Europa Woche waarbij dit jaar het thema was “Europa erlebenswert – europäischer Kultur begegnen”.
Om de samenwerking te benadrukken zal de Pyralisk een reis maken langs de plaatsen van de deelnemende kunstenaars. Te beginnen bij Berkelland om ten slotte een vaste plaats te krijgen daar waar het allemaal begon: Bocholt.
Het kunstwerk is nu te vinden in de publieksruimte van het Berkellandse gemeentehuis in Borculo en kan daar tot eind juni bekeken worden tijdens de openingstijden van het gemeentehuis . 

(N.B. In de publieksruimte wordt momenteel ook geëxposeerd door Heleen Posthumus uit Ruurlo (schilderijen) en Elly Overduin uit Rekken (keramiek).

De Pyralisk laat zien wat mensen verbindt met Europa in de regio’s Westmünsterland, Eifel, Limburg en de Achterhoek. Het resultaat is een kunstwerk dat artistiek de gedachten van de kunstenaars over het Europa van vandaag presenteert. De naam verwijst overigens naar de vorm van het object dat het midden houdt tussen een piramide en een obelisk.
Op de Pyralisk tonen de kunstenaars van Berkelland de vier elementen aarde, water, vuur, lucht en de leegte.
De kunstenaars uit de Belgische tweelingstad Bocholt hebben naast de steenkoolmijnen bijvoorbeeld ook de bezienswaardigheden van de Europese hoofdstad van Brussel en toeristische attracties, zoals het bier,  in hout en koper uitgewerkt.
Uit Monschau (Eifel) kwamen vijf kunstenaars, de o.a. het vulkanische landschap of de Aufanische Matronen  (moedergodinnen) verwerkten in hun kunstwerken.
De Bocholtse kunstenaars uit Duitsland  richtten zich op de huidige uitdagingen in Europa, zoals hoe kunst bewaakt moet worden of het motto “Big Brother”. Ook het vluchtelingenprobleem werd afgebeeld met de St. Georg-kerktoren in het water en vluchtelingen in een boot.

Deelnemende kunstenaars aan het Europese project
Uit Berkelland (NL) zijn het Claudy Cellier, Louise Bierhuizen, Marianne Appels, Dolf Bierhuizen en Harry Lankveld die deelnamen aan dit project.
Van het Duitse Bocholt (DE) zijn dat  Flavio Behrens, Petra Grunden-Böing, Daglef Seeger, Michael Tewiele en Vanessa Heidtke
Petra Heggen, Günter Roesch, Carin Conscience, Monika Ertl-Berns en Monica Hahlbrock maken deel uit van groep uit de Eifel.
En uit het Belgische Bocholt komen Johnny Smets, Jolanda Verhees, Anja Vanderstraeten, Henny Vaes en Albert Vaesen.
Projectleider was Hans Hein uit Bocholt.