] Vitrines in De Huve tonen werk van Ria Ritman en Bouke Veltman | Kunstkring BArt

Vitrines in De Huve tonen werk van Ria Ritman en Bouke Veltman

Ria Ritman bij ‘haar’ vitrine

De komende twee maanden (mei en juni 2018) tonen de B-Art vitrines in Zalencentrum De Huve in Eibergen driedimensionaal werk van Ria Ritman en Bouke Veltman.
Ria is een van de Berkellandse amateurkunstenaars die spontaan gereageerd heeft op het aanbod van Kunstkring B-Art om de vitrines ook voor gebruik ter beschikking te stellen aan kunstenaars die geen lid van de kunstkring zijn. Eén van de vitrines werd dan ook geheel voor haar gereserveerd. Voor de andere vitrine leverde B-Artlid Bouke Veltman een 3D-bijdrage.

Hoewel de beide kunstenaars het niet wisten van elkaar bleken de werkstukken, ondanks het feit dat ze heel verschillend zijn, op een bijzondere wijze toch bij elkaar aan te sluiten. Beiden hebben zich namelijk in hun ontwerpen sterk laten leiden door wat de natuur en de omgeving waarin ze zich op enig moment bevonden hen fascineerde. Dat kon van alles zijn. Een bijzondere steen, een stuk hout, een onbestemd voorwerp met een intrigerende vorm of kleur, het maakt niet uit. Het was steeds het uitgangspunt voor verdere uitwerking. En vanaf dat punt lopen de wegen uiteen en drukt ieder er een eigen stempel op.

Ria Ritman had al als kind al warme belangstelling voor de natuur. Tijdens haar beroepsopleiding kwam ze in contact met het werken met klei en ontdekte ze het genoegen dat ze vond in het maken van keramiek. Toen ze, jaren later, weer meer tijd kreeg voor de hobby van weleer heeft ze de draad -of beter: de klei- weer opgenomen.
Anders dan vele keramisten probeert ze niet om die natuurlijke vormen in klei na te maken, maar laat ze de natuurlijke vormen en materialen intact en geeft die extra accent te geven door gestileerde vormen,  b.v. vanbladeren of vogels, eraan toe te voegen. De keramiek speelt daarbij in veel van haar werk eerder een ondersteunende rol. Het resultaat is een doorgaans vriendelijk samenspel dat erom vraagt om nauwkeurig bekeken te worden. Een mooi voorbeeld daarvan is het “vogeleiland” dat ookin de vitrine staat; een eeuwenoudbrok ijzeroer waarop kleine witte geboetseerde vogeltjes nu tevreden uit zitten  te rusten.

Hoe heel anders is het werk dat Bouke Veltman (die vooral bekend is om zijn schilderijen) in de tweede virtrine tentoonstelt.
Aan het strand in Zuid Frankrijk, waar hij met enige regelmaat enkele weken vertoeft en schildert, vond hij een aantal vreemd gevormde, natuurlijke stukken hout. Een tas vol. Hij nam ze mee, pakte ze af en toe eens vast of raakte ze eens aan, keek er eens naar, en dacht: “Wat kan ik er mee?”
En dan ineens zag hij het. 
Twee ‘boomstammen’ heeft hij eruit gehaald’; beide met een aparte ‘kruin’. Hij  plantte ze in een ander stuk hout, van een andere boom. En zie het resultaat.
Het bijzondere is dat het object van verschillende gezichtspunten steeds weer een ander beeld oproept,  van zichzelf kleurloos en grauw  is, maar dat het aanbrengen van kleur waarschijnlijk het effect zou ontkrachten of het zelfs onzichtbaar zou maken in een omgeving met kleur, zoals de bijgaande foto laat zien.

Zalencentrum De Huve is op alle werkdagen geopend, behalve tijdens de lunchpauze;
Adres: Grotestraat 52, Eibergen. Toegang is gratis.

 

Wilt u ook gebruik maken van de mogelijkheid met uw werk te exposeren in (een van) de vitrines, neem dan contact op met Bregtje Smalbrugge.